Beleggen in ETF’s

Voor wie niet dagelijks de tijd heeft om zijn beleggingen op te volgen, zijn ETF’s de ideale oplossing. Een ETF ( Exchange Traded Funds)  is een tracker die een index volgt zoals bv de BEL20. Stijgt de Bel20 met 1% dan stijgt de tracker ook met 1% . Je kan een ETF ook gebruiken om grondstoffen of valuta te volgen ( te tracken ) . Zo kan je goud volgen via de ETF GLD zonder fysiek goud te kopen.  Een ETF wordt op de beurs genoteerd zoals een aandeel en is dus makkelijk verhandelbaar. Extra voordeel : de kosten zijn veel lager dan bij een fonds.  Tot vervelens toe herhalen wij op onze blog het belang van spreiding in uw portefeuille en laat dat nu het grootste voordeel zijn van ETF’s.  Neem het voorbeeld van de ETF  SPY. Dit is een tracker op de Amerikaanse beursindex S&P 500, de belangrijkste index ter wereld.  De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met als bekendste namen Apple, Google, ExxonMobile, Facebook,…. 

Met de ETF SPY belegt u dus op een makkelijke manier in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en zo zijn er voor elke regio of sector meerdere ETF’s beschikbaar.

Wij hebben twee voorbeeld ETF portefeuille’s :
De eerste is een “regio ETF portefeuille” waar we de nadruk leggen op een wereldwijde spreiding. Deze portefeuille zijn we gestart in november 2016 en heeft een rendement van 21%.
De tweede is een ” sector ETF portefeuille ” waar we de nadruk leggen op bepaalde sectoren . Deze portefeuille zijn we gestart in juli 2017 en heeft na drie maanden een rendement van 4.3%.

bekijk hier de ETF portefeuille

Het belangrijkste nadeel van een ETF  t.o.v een aandeel is dat de potentiële winst van een individueel aandeel hoger is dan van een index. Daar staat tegenover dat een ETF een betere spreiding heeft en minder grote koersschommelingen heeft en dus minder opvolging vraagt dan een portefeuille van bijvoorbeeld 20 verschillende aandelen.

Via onze email Nieuwsbrief  houden we u op de hoogte van alle wijzigingen in onze ETF portefeuilles.